{ "title": "Namaz", "image": "https://www.namazhocasi.gen.tr/images/namaz.jpg", "date": "21.01.2024 07:27:02", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Namaz, Müslümanlığın yani İslam'ın 5 şartından biri namazdır. Namaz günlük beş vakit olacak şekilde kılınır. Günlük mecburi kılınması gereken 5 vakit namaz vardır. Ayrıca Bayram namazı, Cuma namazı ve farklı amaçlar için kılınan namazlar da vardır. Namaz vaktinin girdiği Ezan ile belli olur. Namaz kılmaya başlamadan önce mutlaka abdest alınmalıdır. Kıbleye doğru durulur ve namaza başlanır. Cuma ve Bayram namazları cemaat ile kılınan namaz çeşitleridir. Vakit namazları da cemaat ile kılınabileceği gibi tek başına da kılınır. Namaza dururken ilk önce hangi namaz ve namazın hangi kısmı (Sünnet ya da farz) kılınacaksa o şekilde niyet edilir. Namaz da bir defa secde edilip doğrulur pozisyon alındığında namazın ilk rekâtı bitmiş olur.

Namaza durduktan sonra eller bağlanır. İlk önce Besmele çekilerek Sübhaneke, ardından Tekrar Besmele çekilerek Fatiha ve Fatiha'nın ardından bir tane zammı sure okunur. Zammı sureden sonra öne doğru eğinerek eller dizlere konur, bu hareket rüku olarak tanımlanır. Doğrulunca Rabbena Lek-el hamd denir ve dizler bırakılır. Alın yere konularak, iki el başın iki tarafına konulur. Bu hareket secde olarak tanımlanır. Secdeden Allah-u Ekber diyerek kalkılır. İkinci rekât kılınıyorsa secdeden ayağa kalkılmaz. Diz üstüne çökülerek Tahiyyat, Allahümme Salli, Allahümme Barik duaları okunur. Bu sayede iki rekât tamamlanmış olur. Diğer iki rekât da aynı şekilde kılınır. Tahiyyattan selam verilerek kalkılır.

Beş Vakit Kılınan Namazlar ve Rekât Sayıları

Sabah Namazı: 4 rekât kılınır. 2 rekât sünnet, 2 rekât farz olarak kılınır.

Öğle Namazı: 10 rekât kılınır. 4 rekât sünnet, 4 rekât farz, 2 rekât son sünnet olarak kılınır.

İkindi Namazı: 8 rekât kılınır. 4 rekât sünnet, 4 rekât farz olarak kılınır.

Akşam Namazı: 5 rekât kılınır. 3 rekât farz, 2 rekât sünnet kılınır. Diğer namazlardan farkı farzın önce kılınmasıdır.

Yatsı Namazı: 13 rekât kılınır. 4 rekât sünnet, 4 rekât farz, 2 rekât son sünnet ve 3 rekât vitir olarak kılınır.

Cuma ve Bayram namazları ise iki rekât olacak şekilde cemaat ile kılınır.

Namaz Çeşitleri
Namaz Vakitleri

Sabah Namazı: Tan yeri ağardıktan sonra güneş doğana kadar olan zamanda kılınır.

Öğle Namazı: Güneş en tepede olduğunda ve her şeyin gölgesi 2 misli oluncaya kadar olan zamanda kılınır.

İkindi Namazı: Öğle namazı vakti çıktıktan sonra, güneş batana kadar olan zamanda kılınır.

Akşam Namazı: Güneş batınca kılınmaya başlanarak güneş kızıllaşana kadar olan zamanda kılınır.

Yatsı Namazı: Akşam namazı vakti çıktından sonra sabah namazı vakti girinceye kadar olan zamanda kılınır.

Vitir Namazı: Yatsı namazının hemen ardından kılınabileceği gibi yatsı namazı kılındıktan sonraki zamanlarda da kılınabilir.

Cuma Namazı: Öğle namazı vakti ile kılınır. Yetkilinin belirlediği saatte cemaat ile kılınır. Cuma günleri kılındığı için cuma namazı denmektedir.

Teravih Namazı: Ramazan ayı ile her yatsı namazının arkasından kılınır, farz bir namaz değildir. Kılınması sünnettir.

Bayram Namazı: Ramazan ve Kurban bayramı sabahları güneş doğduktan 50 dakika sonra kılınmaya başlanır. Güneş tepe noktaya gelene kadar kılınabilir.

Namazın Şartları Nelerdir?

Manevi Temizlik (Hadesten Taharet): Namaza başlamadan önce abdest almak gerekir. Eğer gerekli ise gusül abdesti alınması gerekir.

Maddi Temizlik (Necasetten Taharet): Namaza başlayacak kişinin giydiği kıyafetlerin ve namaz kılacağı yerin temiz olması gerekir.

Örtünmek (Setr-i Avret): Namaza duracak kişinin namaza uygun şekilde vücudunu örtmesi gerekir. Kadınların namaz sırasında yüz, el ve ayaklarından başka açıklığın olmaması, erkelerin ise göbek ve diz kapağı arasında açıklık olmaması gerekir.

Kıbleye Dönmek (İstikbal-i Kıble): Namaz mutlaka kıbleye doğru durularak kılınmalıdır.

Vakit: Hangi namaz kılınacaksa mutlaka vaktinin girmesi gerekir. Vakti henüz gelmeyen namazı kılmak caiz değildir.

Niyet Etmek: Namaza başlamadan önce hangi namazı kıldığını bilmek ve kalpten hangi namaz olduğunu hatırlamaktır. Niyetin dil ile söylenmesi hem daha makbul hem de sünnettir.

Namazın Faydaları Nelerdir?
Namazda Hangi Dualar Okunur?
" } ] }