{ "title": "Şafilerde Namaz", "image": "https://www.namazhocasi.gen.tr/images/safilerde-namaz.jpg", "date": "18.01.2024 22:53:10", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Şafilerde Namaz, Şafi mezhebine göre namaz nasıl kılınmaktadır, şafilerde namaz farzları, namaz rükünleri ve namaz sünnetleri nelerdir? Şafilerde namaz kılmayı bu makalemizde geniş bir şekilde ele alacağız.

Şafilerde Namaz Kimlere Farzdır?

Şafilerde namaz kılan kişinin Müslüman olması gerekir, şafilerde namaz kılan kişinin akıl sahibi olası gerekir, şafilerde namaz kılan kişinin erişkinlik belirtilerine kavuşmuş olması gerekir, bayanlar için hayız ve nifas şeklinde olunmaması gerekir. Hayız ve nifas halinde olan bayanlar namazdan mesul değiller ve namazın kazasını da yapmazlar.

Şafilerde Namazın Sahih Olması Şartları Nelerdir?

Şafilerde Namaz Hadesten taharet: Abdestli olmak ve cenabet olan kişilerin gusül abdesti alması gerekir.

Şafilerde Namaz Necasetten taharet: Namaz kılınacak olan yerde, kıyafette ve bedende necaset olmaması.

Şafilerde Namaz Setr-i avret: Bayanlarda yüz ve ellerin haricinde olan her yerinin örtülü olması gerekmekte, erkeklerde ise göbekle diz arasındaki yerin kapalı olması gerekmektedir.

Şafilerde Namaz Vakit: Namaz vaktinin gelmiş olması.

Şafilerde Namaz Kıble: Kişinin namaz kıldığında kıbleye yönelmesi.

Namazın nasıl kılındığını bilmek.

Namazı bozacak işlerden uzak durulması. Yani namaz sırasında konuşulmaması ve bir şey yenilmemesi gibi.

Şafilerde Namaz Rükünleri (Yani Namaz İçindeki Farzları)

Niyet etmek: Şafi mezhebine göre niyet kalple yapılmaktadır. Fakat dille söylenmesi ise sünnettir.

Fatiha okumak: Fatiha suresi her rekâtta kıyamda iken besmeleyle okunur.

Kıyam: Ayakta durmak.

Rüku: Kıyamdan sonra rükûa varılması.

İtidal: Rükudan kalkılması.

İki secde yapmak: İki secde sırasında ayak parmaklarının yere temas etmesi gerekir. Yani ayak parmaklarının uçlarını ya da dışını yere koymak yeterli olmayacaktır.

İki secde arasında oturulması.

Son oturuş: Son oturuşta ettehiyyatü duasını okunur.

Son oturuşta ettehiyyatü duasından sonra salavatı şerife getirilmesi.

Sağ tarafa selam verilmesi.

Tertip düzeniyle namaz kılınması. Yani rükuda, itidalde, iki secdede ve secde arasında suphanallah denilecek kadar beklenmesi. Bu konuda ecele edilmemesi.

Şafilere göre namazın iki tür sünnetleri olmaktadır. Birincisi Eb'ad sünnetleri adı verilir. İkincisine ise Hey'at sünneti denilmektedir.

Şafi Mezhebine Göre Namazın Sünnetleri: bu sünnetlerin herhangi biri unutulduğu zaman ya da terk edildiği zaman secde-i sehiv yapılmaktadır.

İlk teşehhüdü okuduktan sonra Peygamber Efendimize salavat getirilmeli.

İkinci oturmada Peygamber Efendimizin aline salavat getirmek getirilmeli.

Sabah namazının ikinci rekâtında rükudan kıyama kalkıldıktan sonra ayakta kunut duasınının okunması ve kunut duasında Peygamber Efendimize aline ve ashabına salavat getirilmesi.

Ramazan ayının 15. Gününden sonra vitir namazının son rekâtında rükudan kıyama kalkıldığında kunut duasını okunması ve kunut duasında Peygamber Efendimize aline ve ashabına salavat getirilmesi.

" } ] }