{ "title": "Yatsı Namazı", "image": "https://www.namazhocasi.gen.tr/images/yatsi-namazi(1).jpg", "date": "19.01.2024 07:19:04", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Yatsı namazı, toplamda 13 rekât olan bir vakit namazıdır. 4 rekât ilk sünnet, 4 rekât farz, 2 rekât son sünnet ve 3 rekât vitirden oluşur.

Yatsı Namazının 4 Rekât İlk Sünneti Kılınışı

Yatsı namazının ilk sünnetine niyet edilerek başlanır. ‘'Niyet ettim Allah rızası için yatsı namazının 4 rekât ilk sünnetini kılmaya' denir. Ardından ‘'Allah-u Ekber' diyerek tekbir getirilir. Tekbirden sonra eller bağlanarak ‘'Sübhaneke' okunur ve Besmele çekilerek ‘'Fatiha' Suresi okunup ‘'Amin' denir. Fatiha'nın ardından bir tane namaz suresi okunarak ‘'Allah-u Ekber' denir ve rükûa gidilir. Rükuda üç defa ‘' Sübhane Rabbiye'l-Azim' denip doğrulunur. Doğrulur pozisyon alınırken‘'Semi Allah-u li-men hamideh' denir, doğrulduktan sonra ‘' Rabbena leke'l hamd' denir. Allah-u Ekber diyerek secdeye gidilir ve secdede üç defa ‘' Sübhane rabbiyel-a'la' denir. ‘'Allah-u Ekber' diyerek oturulur. ‘'Allah-u Ekber' diyerek secdeye varılır. Secdede üç defa ‘'Sübhane rabbiyel-a'la' denir ve ‘' Allah-u Ekber' diyerek ayağa kalkılarak ikinci rekâta başlanır. İkinci rekâta Besmele çekilerek devam edilir. Sübhaneke okunmadan Fatiha okunarak tıpkı birinci rekât gibi devam edilir. Son secdede ayağa kalkılmadan Tahiyyat, Allahümme Salli, Barik okunup ayağa kalkılıp, Besmele çekilerek üçüncü rekâta başlanır. Üçüncü rekât birinci rekât gibi kılınır ve son secdeden ayağa kalkılıp, dördüncü rekâta başlanır. Besmele çekilir. 'Fatiha' Suresi okunur ve ‘'Amin' denir. Fatiha'dan sonra bir tane namaz suresi okunup,‘'Allah-u Ekber' ile rükûa varılır. Rükuda üç defa ‘' Sübhane Rabbiye'l-Azim' denir. Doğrulurken ‘'Semi Allah-u li-men hamideh' tam doğrulduktan sonra ‘' Rabbena leke'l hamd' denir. Allah-u Ekber ile secdeye varılır. Secdede üç defa ‘' Sübhane rabbiyel-a'la' denir. ‘'Allah-u Ekber' diyerek oturulur. Oturunca ‘'Allah-u Ekber' diyerek secdeye gidilir. Secdede üç defa ‘'Sübhane rabbiyel-a'la' denir. ‘' Allah-u Ekber' diyerek Tahiyyata oturulur. Oturduktan sonra, Ettehiyyatü, Allahümme Salli, Barik ve Rabbena duaları okunur. Dualar bitince baş önce hafif bir şekilde sağa çevrilerek' Es selamu aleyküm ve rahmet'ullah' denir ve selam verilir. Daha sonra baş hafif bir şekilde sola çevrilerek ' Es selamü aleyküm ve rahmet'ullah' denir ve selam verilir.

Yatsı Namazının 4 Rekât Farzının Kılınışı

Yatsı namazının farzına İlk önce niyet edilerek başlanır. 'Niyet Ettim Allah Rızası İçin Yatsı Namazının Dört Rekât Farzını kılmaya' denir. ' Allah-u Ekber' diyerek tekbir getirilir. Eller bağlanır ve ' Subhaneke' okunur. Sonra ' Euzü Besmele' çekilerek Fatiha okunur ve 'Amin' denir. 1tane namaz suresi okunur ' Allah-u Ekber' diyerek rükûa varılır. Rukuda üç defa, ' Subhane Rabbiye'l Azim' denir ve sonra doğrulur pozisyon alınır. Doğrulurken ' Semi Allah-u li-men hamideh' denir. Sonra ' Rabbena leke'l hamd' denir ve ' Allah-u Ekber' diyerek secdeye gidilir. Secdede üç kere, ' Subhane rabbiyel-a'la' denir. ' Allah-u Ekber' diyerek oturulur. Tekrar 'Allah-u Ekber' diyerek secdeye gidilir ve secdede üç defa ' Sübhane rabbiyel-a'la' denir ve 'Allah- u Ekber' diyerek ayağa kalkılarak, ikinci rekâta geçilir. İkinci rekâtta Besmeleden sonra direk Fatiha okunarak, birinci rekât gibi devam edilir. Son secdede Tahiyyat, Allhümme Salli ve barik duaları okunup, üçüncü rekâta geçilir. Üçüncü rekât aynı birinci rekât gibi kılınır, ancak Fatiha'da sonra zammı sure okunmadan devam edilir. Dördüncü rekâta geçilir. Dördüncü rekâtta Eller bağlanarak ' Euzü Besmele' çekilir. Fatiha'dan sonra yine zammı sure okunmaz ve sünnetinin dördüncü rekâtı gibi kılınarak selam verilir.

Yatsı Namazının İki Rekât Son Sünnetinin Kılınışı

Yatsı namazının son sünnetine niyet edilerek başlanır. Diğer ilk rekâtlarda olduğu gibi Sübhaneke ile başlayarak, aynı şekilde devam edilir. Son secdeden kalkılarak ikinci rekâta başlanır. İkinci rekâtta Eller bağlanıp ' Euzü Besmele' çekilir. Fatiha okunup 'Amin' denir. Namaz suresi okunduktan sonra 'Allah-u Ekber' deyip, rükûa varılır. Ruküda üç kere ' Sübhane Rabbiyel Azim' deyip, doğrulur pozisyon alınır, doğrulurken, 'Semi Allah-u li-men hamideh' denir. Sonra ' Rabbena leke'l hamd' denir. 'Allah-u Ekber' deyip secdeye gidilir, Secdede üç kere ' Sübhane rabbiyel-a'la' deyip, 'Allah-u Ekber' diyerek Tahiyyata oturulur. Tahiyyatta, Ettahiyyatü, Allahümme Salli, Barik ve Rabbena duaları okunur. Dualardan sonra, baş önce hafifçe sağa çevrilir ' Es Selamu aleyküm ve rahmet'ullah' denir, selam verilir. Sonra baş hafifçe sola çevrilip ' Es Selamu aleyküm ve rahmet'ullah' denir, tekrar selam verilir. Selamdan sonra vitir namazına geçilir.

3 Rekât Vitir Namazının Kılınışı

3 rekâtlık vitir namazı için, ilk önce niyet edilir. Niyet ettim Allah rızası için vitir namazı kılmaya denir. Ardından diğer rekâtlarda olduğu gibi Sübhaneke okunarak devam edilir. Vitir namazının ilk rekâta sünnet ve farzın ilk rekâtı gibi kılınır. Son secdeden ayağa kalkılarak ikinci rekâta başlanır. İkinci rekâta Süphaneke okunmadan Besmele çekilerek Fatiha ile devam edilir. Diğer ikinci rekâtlar gibi kılınarak üçüncü rekâta başlanır. Üçüncü rekâtta Besmele çekilir. Ardından Fatiha ve bir zammı süre okunur. Sonra secdeye gitmeden Allah-u Ekber denir ve Kunut duaları okunarak rukuya varılır. Rukudan sonra diğer son rekâtlar gibi devam edilerek vitir namazı tamamlanır.
" } ] }